Bekendste stadsgezicht van Breda in de steigers:
BREDA – Het meest gefotografeerde stadsgezicht van Breda staat in de steigers. Het uitzicht op de Grote Kerk met twee panden uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog is een hit bij toeristen. ,,Als ik voor iedere foto vijf cent had gekregen, had ik nu een dubbeldeks Tesla.”
Rob Musters 23-10-22, 08:00 Bron: BN DeStem
Toeristen die vanaf het Kasteelplein de hoek omslaan en de Reigerstraat inlopen, zien het meteen. De Grote Kerk met de twee oude trapgevelpandjes op de hoek van de Grote Markt is een foto die je moet schieten. Het uitzicht wekt de indruk alsof je het verleden van Breda binnenwandelt.
De ruim 400 jaar oude panden de Oraengienboom oftewel Oranjeboom en de Prins Maurits zijn onder meer vereeuwigd door nostalgische kunstenaars als Jan Strube en Anton Pieck. Sommige Bredanaars hebben een afdruk, tekening, borduurwerk of glas-in-lood raam van het stadsgezicht aan de muur hangen.
Fantastische plek
Kastelein Ger Couvreur vindt de Prins Maurits op de Grote Markt nummer 61 een fantastische plek voor zijn café. ,,Iedereen komt hier langs en bijna allemaal maken ze foto’s. Als ik voor iedere foto vijf cent had gekregen, dan kon ik een dubbeldeks Tesla kopen.”
Tijdens de renovatie blijft het café open. ,,Jazeker. Het is hier altijd feest. Alleen de buitenkant van het pand wordt aangepakt. De binnenkant is in orde.” Couvreur wijst naar een dikke, bruine balk. ,,Dat is een originele steunbalk. Sommige delen in het café zijn monumentaal. De kelder is nog in originele staat.”
Restaurant de Kleine Wereld, in het naastgelegen pand de Oranjeboom op nummer 59, draaide afgelopen donderdag zijn laatste dag. In november vestigt zich een nieuwe uitbater in het restaurant.
Beide panden zijn een vast onderdeel van de historische stadswandelingen van Gilde de Baronie. ,,De Oranjeboom en Prins Maurits zijn eeuwenoud, maar ze staan er nog steeds. Het is Bredase geschiedenis die je kunt zien en aanraken en dat spreekt aan”, zegt stadsgids Evert Klomp die al 15 jaar historische rondleidingen door de stad geeft.
Klomp: ,,Jaarlijks leiden onze stadsgidsen gemiddeld 8000 mensen rond door Breda. Bij de wandelingen staat de band van de Oranjes met de stad Breda centraal. Deze twee monumenten op de Grote Markt zijn een klein onderdeel van de wandeling, maar ze horen er wel bij.”
,,Het was tijdens de Tachtigjarige Oorlog best een statement om je huis de Oranjeboom of de Prins Maurits te noemen”, aldus Klomp. ,,In 1590 veroverde Prins Maurits met de list van het Turfschip de vesting Breda op de Spanjaarden. Door de naamgeving gaf men aan weer Oranjestad te zijn.”
De Oranjeboom is een rijksmonument dat gedateerd is op het jaar 1585, maar er zijn in de archieven eerdere vermeldingen van een huis op deze plek met de naam ‘Areangieboom’. Klomp: ,,Het huis is verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Van oorsprong was het een poortgebouw. Boven de poort zat een woning. Als je door de poort liep, kwam je in een straatje dat naast de kerk lag. Vanuit het achterraam van de Kleine Wereld zie je het straatje nog liggen.”
Nieuw dak
Bij beide rijksmonumenten wordt het dak vernieuwd en worden nieuwe voegen aangebracht. Ook het zinkwerk, de kozijnen en glas-in-lood wordt aangepakt. Commercieel directeur Romain Verpalen junior van eigenaar De Pree Group vindt het prettig dat de gebouwen een opknapbeurt krijgen.
Verpalen: ,,Het zijn rijksmonumenten dus alles moet zorgvuldig gebeuren en volgens de regels. Ons team werkt als voorbereiding op de renovatie al ruim 3 jaar nauw samen met de gemeente Breda en met bouwpartners die gespecialiseerd zijn in dit soort monumenten. Het geeft een goed gevoel om de panden in ere te herstellen en op die manier een bijdrage aan de stad te leveren.”
In februari 2023 moet de renovatie afgerond zijn. Couvreur: ,,Als ze maar voor carnaval klaar zijn.”