Ontwikkeling en onderhoud van monumentaal vastgoed. Onderdeel van De Pree Group.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Wij vinden regelmatig stukjes geschiedenis.

Dit keer kwamen er heel wat stukjes tevoorschijn tijdens sloopwerkzaamheden; het zat verborgen tussen een plafond.

Al een week was onze Technische Dienst bezig met het leeghalen van een oude zolder, die al een aantal jaar leeg stond. We hadden besloten dat deze nu maar eens aangepakt moest worden. Het gaat een studio worden met eigen slaapruimte. Daarom moest alles op de schop. Gebruikt als isolatie tegen de kou en tocht, zaten boven een verlaagd plafond een aantal kranten en tijdschriften van voor de oorlog. Onze loodgieter kon o.a. de voorpagina van één van de tijdschriften redden. De overige vielen helaas direct uit elkaar. Hij nam de ‘Panorama’ enthousiast mee terug naar kantoor.

‘Panorama’ is een tijdschrift dat in eerste instantie Rooms-katholiek was en voor het hele gezin. Het verscheen voor het eerst in 1913. Vooral de foto-illustraties waren in trek en tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgden de fotoreportages over het front ervoor dat het blad vaker werd uitgegeven. Vooral foto’s, tekeningen, strips en verhalen zorgden voor leesplezier voor het hele gezin.

Enkele exemplaren bevinden zich vandaag de dag in musea. De door ons gevonden Panorama in het pand aan de Korte Boschstraat is een uitgave van 14 juni 1938 en kostte 45 cent (abonnees 35 cent). De voorkant is in kleur gedrukt en toont een tafereel in een winkel met stropdassen. Het was bijna vaderdag. De binnenzijde is flink aangedaan maar wat zichtbaar is, is een advertentie van Batavus Fietsen, diverse korte (militaire) artikelen, waaronder die over de moordenaar van een jongetje, en grote foto’s van het landgoed van William Randolph Hearst, een invloedrijke Amerikaanse krantenmagnaat uit de eerste helft van de twintigste eeuw. De achterzijde van de pagina is ook in kleur en toont een grappige (non-verbale) verhalende striptekening en een strip van Sjors en Sjimmie, die sommigen onder ons nog wel kennen.

Het is een bijzondere vondst, wetende dat op dat moment de wereld aan de vooravond stond van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. 

Bron: historisch-archief.nl

Delen: