Ontwikkeling en onderhoud van monumentaal vastgoed. Onderdeel van De Pree Group.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Een stukje geschiedenis…

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Ook Breda doet de hele maand oktober mee. Meer hierover lees je via deze link.

Een goede reden dat ook wij weer eens de archieven in duiken om wat historie op te snuiven; deze keer van ons eigen kantoor. In november 2019 zijn we verhuisd van ons karakteristieke kleine kantoor aan de Haven naar een groot kantorenpand aan de Prinsenkade.

Wist je dat het pand waar ons kantoor gevestigd is, vroeger een pastorie was? Tijdens de sloop- en bouwwerkzaamheden voor de renovatie van het pand, deden wij nog regelmatig bijzondere ontdekkingen. Naast de pastorie stond de Barbara kerk waarvan de eerste steen werd gelegd in 1866.
Hiervan hebben wij enkele foto’s kunnen vinden (uit 1936). Vanwege de slechte staat werd de kerk een kleine honderd jaar later, in 1970, gesloopt (zie foto 2). Twee jaar later, in 1972, is de pastorie omgebouwd naar kantoorgebouw. Het pand leende zich perfect voor banken. In 1988 zetelde hier De NCB-Bank en daarvoor de Credit Lyonais Bank Nederland N.V..

Voordat De Pree Group zich vestigde in het pand, was Van Opstal Groep de trotse bezitter. Bij onze verhuizing en de daarmee gepaard gaande verbouwing hebben we de voorgevel terug gebracht in de oude staat en geprobeerd om het karakter van het pand extra te benadrukken. We zijn tevreden met het resultaat.

Bron: https://indebuurt.nl en https://stadsarchief.breda.nl/

Delen: